Fira Våra Gårdars 80-årsdag

image

Efter två år med pandemin, är det så dags att vi möts igen. Detta i samband med att fira Våra Gårdars 80-årsdag. Vi vill samla er medlemsföreningar och inspirera till ny verksamhet med fokus på kultur, digitala event och miljö.

Helgen kommer bjuda på flera seminarier och föreläsningar. Ett utställartorg (minimässa) kommer att finnas hela lördagen med bland annat leverantörer av fastighetstjänster. På fredag kväll bjuds vi på inspelad liveföreställning från Scalateatern och på lördag kväll erbjuds födelsedagsfest med middag och musikunderhållning.

TID: 13–15 maj 2022 med start fredag kl.18.00 och avslut söndag med lunch kl.11.30. Det går även att delta enbart lördag.

PLATS: IOGT-NTO-gården, Norra Promenaden 108, 602 18 Norrköping

KOSTNAD: 500 kr per person för hela helgen alternativt 250 kr för enbart lördagen utan övernattning. I avgiften ingår bland annat två luncher, middag med underhållning lördag kväll, fika/frukt och program samt förtäring fredag kväll.

BOENDE: bokar ni själva och redovisar sedan till Våra Gårdar som står för kostnaden. Boka ert boende så snart som möjligt.

Förslag på hotell som ligger relativt nära IOGT-NTO-gården på Norra Promenaden 108

  1. Hotell President, telefon, 011-12 95 20
  2. Hotell Drott, telefon, 011-18 00 60
  3. Hotell Scandic Strömmen, telefon, 011-495 52 00


RESOR:
Våra Gårdar ersätter resekostnaden med billigaste färdsätt.

KONTAKT/FRÅGOR:
0733-72 63 58, ingela.munter@varagardar.se
0733-72 63 53, simon.svensson@varagardar.se

Hjärtligt välkommen att anmäla dig till Våra Gårdar 80 år!

Hälsningar från
Våra Gårdar-kansliet

ANMÄL DIG HÄR

Program för helgen kan du ladda ner HÄR
eller läsa här under:

 

Fredag:

18.00                                  Dropin mingel café och pajbuffé.

18:45                                 Föreläsningar, 45 min Välj en föreläsning

◾️Föreningen Ung Kraft Nyköping håller ett inspirerande
pass om deras dynamiska ungdomsverksamhet.

◾️Young Cinema
Få inspiration från vår ungdomsverksamhet för biografer och tips på hur föreningar metodiskt kan arbeta med ungdomsengagemang.

◾️IOGT-NTO Gården i Norrköping
Vi tillbringar helgen i IOGT-NTO-föreningens stora hus som de köpte 2015. Hur får man verksamhet i så stora lokaler? Vilka utmaningar och framgångar har de fått under åren? Våra Gårdars bygghandläggare Lars Sundh håller i ett samtal med föreningen om att förvalta och utveckla huset.

 

19:45                                 Scalarevyn, 3 tim inkl. paus
Vi visar en nyligen inspelad scenföreställning från Scalateatern med Henrik Dorsin, Vanna Rosenberg, Johan Ulveson, Klas Hedlund och Louise Nordahl samt orkester och dansare. Revyn har inte kunnat turnéra pga pandemin och nu erbjuds ni möjlighet att se den. På 40- och 50-talet var Scalateatern en av Stockholms mesta revyscener, något som nu Dorsin och gänget har återupplivat.

19:45–23:30                     Kvälls- och nattcafé.

 

Lördag:

10:00                                 Inledning och samlingslokalen i fokus
Ann-Britt Ryd Pettersson modererar ett samtal om samlingslokalernas betydelse i samhället.

11:10-12:00                      Föreläsningar Välj en föreläsning

◾️Rosa Villan från dröm till verklighet
Jönköpings distrikt av Ungdomens nykterhetsförbund köpte Rosa Villan och fick stora bidrag från kommunen och Boverket för att skapa en ny samlingslokal. Simon Brehmer berättar om den långa processen och om verksamheten nu och framåt.

◾️Återstart av verksamhet
Våra Gårdars vd Simon Svensson modererar ett samtal kring återstarten av verksamheten efter pandemin och gästas av några föreningar som berättar om sina framsteg.

10:00-15:00                      Utställartorg
Träffa och mingla med leverantörer av fastighetstjänster, såsom digitala lås och solceller. Träffa bland annat verksamheterna; Nyktra smultronställen och konstprojektet Vi skapar framtiden. Våra Gårdars personal bemannar ”Bidragsakuten” för drop-in samtal om finansieringar.

12:30                                Lunch (och utställartorg)

13:45-14:30                     I glädjens tecken (utgår på grund av sjukdom)

13:45-1430                      Tid för mingel/samtal och utställartorg

14:30-15:15                     Föreläsningar (repriseras 16:00–16:45)


◾️Digitala Event
Våra Gårdars konsulent Peter Törnblom inspirerar och utbildar i hur ni kommer igång att visa digitalt innehåll i er samlingslokal. Det är inte så avancerat som man kan tro. Vi tittar på olika tekniska lösningar och vad ni kan visa för innehåll.


◾️Prataprojektet
Niclas Lidström tillsammans med Ponthus van Lith från Käpplunda-Skövde Blåbandsförening berättar om föreningens projekt som har har tilldelats medel ur Allmänna Arvsfonden. Det är treårigt och syftar till att ge målgruppen unga 12-25 år muntliga verktyg för att uttrycka sina projektidéer i stället för att ge upp när det känns svårt att formulera sig skriftligt i blanketter. Förutom projektet får ni tips om hur man kan tänka kring att skapa projekt och söka medel från arvsfonden.

◾️Folkbildning för alla
Karin Hagman från NBV medverkar och presenterar nya studiematerial för alla.

◾️Spelplanen – metod att utveckla föreningens arbete
Allt börjar och slutar med ideellt engagemang. Då handlar det om att skapa samsyn och göra det möjligt för alla att bidra med det dom vill. Metoden handlar om mjukvaran människan.
Våra Gårdars processledare Vivi Lovlock är utbildad i organistaionsutveckling och föresläser om ”Den gemensamma spelplanen”.

15:30-16:00                       Fika med bulle/kaka

16:00-16:45                      Föreläsningar repriseras (se ovan)

19:00 till sent                    Middag med kvällsunderhållning med Mats Höjer samt flera överraskningar.

Söndag:

09:30-11:00                     Föreläsning

Motivation på några minuter, går det?
- en föreläsning om motivationens förutsättningar
med Charlotte Signahl

Vi ersätter myter om motivation till kunskap om vilka förutsättningarna är för en positiv inre motivation och hur vi kan öka dem i vårt eget liv och på arbetsplatsen.  Vad är motivation och vet du hur det fungerar? Har du motivation? I så fall för vad? Finns det till och med väldigt många olika sorters motivation? Är det också så att det fungerar olika för olika personer?

Charlotte Signahl är en av Sveriges mest anlitade föreläsare och har utbildat och föreläst inom området bemötande, motivationspsykologi, mänskliga rättigheter, härskartekniker, inkludering, kränkande särbehandling, mångfald och diskriminering sedan slutet av 1990-talet. Hon har pluggat massor men aldrig lyckats få ihop en examen utom en som komiker. Charlotte är mest intresserad av varför vi människor beter oss som vi gör och hur vi kan möta andras beteende och kanske förändra vårt eget när det behövs och då med vetskapen att vi alla innerst inne vill bli sedda, bekräftade och älskade.

11:30                                 Helgen avslutas med gemensam lunch.