Gör biografen stor igen!

image

Vi kan alla konstatera att de digitala resurser som möjliggör att vi, under alla omständigheter kan koppla upp oss för underhållning och stänga av yttre världen, har blivit faktum i dagens moderna samhälle.

Biografen har då blivit överskuggad av alla ”appar”, kanaler och streamingtjänster som skapar överflöd av ljud, färg och konstant uppkoppling till omvärlden. Men de biografer vi jobbar med låter inte denna utveckling stå i vägen för deras viktiga arbete, att visa filmen i sitt rätta rum och element. Omgiven av mörker, med sinnet helt fokuserad på den resan som man så ivrigt har fastspänt sig inför och ljud som tar en till andra dimensioner, kan man för en liten stund stänga av den yttre världen.

Men hur enkelt är det egentligen? Och hur lyckas man få folk att ta sig till biograferna oftare? Den frågan handskas vi med dagligen när vi tittar på statistik, filmutbud och olika målgrupper. Det blir stora utmaningar där vi ibland får luta oss på det som är vår comfort zon men ibland tillåts vi att lyfta perspektivet och satsa på vår kreativitet. I detta fall vill vi belysa arbetet i Rimforsa bio och hur vilja, kreativitet och engagemang ledde till en lyckad kväll med nästan fulla salonger och nöjda besökare.

Den ideella eldsjälen Per-Olof Jonsson är projektledaren bakom initiativet Andra Chansen. Den 5 februari blev det som en kickoff för 2023. Besökare fick en andra chans att se de storfilmerna som redan hade gått på bio året innan och denna gång med lägre priser. Inte nog med det, Per-Olof, som själv har musik som hobby, ville även fylla scenen med musiker. Innan visningen av Bamse och vulkanön uppträdde Kulturskolans elever med en blandad kompott av barnmusik.

Utöver Kulturskolan hade Per-Olof också ett samarbete med Liljeholmens folkhögskola och även några singer-songwriter (sångare-låtskrivare) studenter fick framföra egenkomponerade låtar. Med ett sådant enkelt koncept, tack vare kulturens två bästa världar, film och musik, lyckades man locka en publik som sedan pandemin hade gett upp besök till biografen.

Utöver detta har även två av våra biografer, Sveg och Bergsjö, börjat drivas av unga föreståndare som ger oss hopp om att den ideella verksamheten kanske inte är helt död. Om fler unga hoppar på det tåget finns det möjlighet till inspiration och utrymme för fler ungdomar att nyttja sin nyfikenhet inför att bli framtidens verksamhetsledare.

- Med denna artikel vill jag uppmana våra biografer att låta sig tänka utanför boxen och ge kreativiteten mer utrymme.

Lili Parsipour, Filmsättare/Biografkonsulent på Våra Gårdar.