Från Föreningslokal till Mediastudio

image

Rosengård har alltid varit en plats fylld med kreativitet och potential. Här vimlar det av unga talanger och drömmar som bara väntar på att få ta plats i samhället. Med verksamhetsutvecklingsbidrag från Boverket, i samarbete med Våra Gårdar, har Somaliska Freds- och Skiljedomsföreningen transformerat en enkel föreningslokal till något mycket större: en state-of-the-art mediastudio.

Hjärtat i renoveringen: Studioanläggningen, komplett med modern ljudutrustning, datorer, programvara, en scen, lysande lampor, skärmar och två elegant utformade fåtöljer, är som ett miniatyrmediehus. "Tanken är att ungdomar här ska kunna genomföra sina egna projekt inom media," förklarar Hashim Abdikarem, ordförande för Somaliska Freds. "Det kan vara allt från att driva en egen podcast till att spela in intervjuer, skapa musik eller till och med producera kortfilmer."

Studion som en brobyggare: Ambitionen går utöver bara kreativa projekt. Somaliska Freds ser studion som en brobyggare mellan boende i området och beslutsfattare. En viktig aktör som redan har besökt studion är Halimo Nuur Bashir, ordförande för Rosengårds Folkets hus och ledamot i Tekniska nämnden i Malmö stad som representant för Vänsterpartiet. "När vi investerar i ungdomars kreativitet, investerar vi i hela samhällets framtid. Den här studion är en konkret illustration av det," förklarar Halimo.

"Vi vill att vår studio ska vara en arena där inte bara kreatörer och ungdomar, utan även politiker och beslutsfattare kan mötas. I framtiden ser vi fram emot att arrangera livestreamade samtal som involverar flera stakeholders," säger Hashim Abdikarem, ordförande för Somaliska Freds.

Lokalen har redan fått besök från andra föreningar i landet, bland annat en tjejgrupp från Eskilstuna. "Det är fantastiskt att se hur lokalen blir en plats för kvinnor att också ta plats i media," säger Baarliin Ali Asir som är modersmålslärare i föreningen.

Tack till Boverket och Våra Gårdar: Initiativet skulle inte ha varit möjligt utan det generösa bidraget från Boverket, som i samarbete med Våra Gårdar, har förverkligat denna dröm för Rosengårds ungdom. "Vi är otroligt tacksamma för stödet. Det är en investering i framtiden, inte bara för Somaliska Freds utan för hela Rosengård", säger Hashim Abdikarem.

Skapar egna narrativ: Med en studio fylld med toppmodern utrustning och stöd från skickliga handledare och kreatörer, har ungdomarna nu resurser för att berätta sina egna historier. "Det här är en möjlighet för unga i Rosengård att forma sina egna narrativ och bryta igenom ljudbruset," avslutar Hashim Abdikarem. ”Vi behöver ge plats åt alternativa berättelser”.

Text: Erik Abrahamsson