middle-banner

Vi skapar framtiden

I konstutställningen ”Vi skapar framtiden” får din förening och besökare en rolig möjlighet att visa upp egna teckningar och målningar tillsammans med konst av Henrik Jonsson som bland annat illustrerat PAX-böckerna, barnboksillustratören Matilda Ruta, serietecknaren Sara Olausson och flera andra kända konstnärer och samtidigt lära er mer om de Globala målen.

Varför en konstutställning?
Konstutställningen ”Vi skapar framtiden” har som syfte att på ett roligt sätt sprida kunskap och engagemang om de Globala målen och uppmuntra till eget skapande.

Så här går det till:
Konstutställningen ”Vi skapar framtiden” består av sjutton konstverk – ett konstverk för var och ett av de Globala målen. Nio av konstverken är redan skapade och tolkade av kända konstnärer och serietecknare – de övriga åtta skapas av din föreningen och/eller besökare!

Detta får ni när ni anmäler att ni vill vara med: 
– En handledning med tips på hur ni arbetar med Globala målen och skapandet av konstverken.

– Nio konstplanscher med de tryckta färdiga Globala målen-konstverken på.

– Tomma konstplanscher där ni själva och besökare skapar era konstverk för de övriga Globala målen.

– Ett paket med blandat konstnärsmaterial som är bra att ha i skapandet.

– Informationsskyltar om alla Globala mål och annat material att använda vid utställningen.

Självklart är det gratis för din förening att delta! Materialpaketet skickas ut sista veckan i augusti. Arbeta gärna med att skapa utställningen under september månad, för att sedan genomföra utställningen under Världens Barns kampanjveckor i månadsskiftet september/oktober. Utställningen innebär en bra möjlighet att ha fikaservering och annan insamling till Världens Barn.

Sista dag att anmäla sitt deltagande är 15 juni.

ANMÄL DIN FÖRENING HÄR

”Vi skapar framtiden” är ett samarbete mellan Junis, Ungdomens Nykterhetsförbund, Nykterhetsrörelsens Scoutförbund, IOGT-NTO, Våra gårdar och studieförbundet NBV. Vår vision är att tillsammans öka kunskapen om de Globala målen, både hos oss själva i föreningarna och hos allmänheten. Det gör vi genom att arbeta med skapandet av utställningen och genom att bjuda in till våra lokaler där vi visar upp vår konst. Arbeta gärna tillsammans med de övriga förbunden om ni delar lokaler på er ort! Projektet finansieras av ForumCiv och har som syfte att öka kunskapen om de Globala målen.

Läs mer om de globala målen här

 

 

Deltagande konstnärer:

Henrik Jonsson
Illustratören och serietecknaren Henrik Jonsson är känd för sina illustrationer till PAX-böckerna. Han har också tecknat serier i serietidningarna Batman och Suicide Squad för amerikanska DC Comics. I Vi skapar framtidenhar Henrik valt att tolka mål nummer 2: Hungrig.

Sara Olausson
Sara Olausson är serietecknare och illustratör och har till exempel gett ut serieversioner av Barbro Lindgrens Loranga, Mazarin och Dartanjang i tre delar. Hon har nominerats till Augustpriset för sin bok Jordgubbsbarnen. I Vi skapar framtiden har Sara valt att tolka mål nummer 3: Mår bra.

Henri Gylander
Serieskaparen, illustratören och pedagogen Henri Gylander har publicerat serier i bland annat Galago, Sydsvenskan och DN och har även samarbetat regelbundet med Kamratposten som illustratör. I Vi skapar framtiden har Henrik valt att tolka mål nummer 4: Jag kan!

Lotta Sjöberg
Illustratören och serietecknaren Lotta Sjöberg har illustrerat åt flera stora förlag och organisationer, samt åt tidningar som Svenska Dagbladet, Vi föräldrar och Må bra. Dessutom har ett av hennes broderier blivit frimärke! I Vi skapar framtiden har Lotta valt att tolka mål nummer 6: Vatten.

Johan Wanloo
Johan Wanloo är serietecknare som regelbundet publiceras i Göteborgs-Posten, Dagens Nyheter och serietidningar som Galago och Herman Hedning. Han har bland annat tecknat Kapten Klara och serieversionen av Doktor Mugg. I Vi skapar framtiden har Johan valt att tolka mål nummer 9: Uppfinn framtiden.

Ulrika Linder
Ulrika Linder är konstnär och arbetar på återvinningscentraler. Hon har gett ut serieboken Återvinningscentralen på Galago förlag och på sitt instagramkonto Diskbänkstecknaren tecknar hon ögonblicksbilder från ett kaosartat liv. I Vi skapar framtiden har Ulrika valt att tolka mål nummer 11: Staden.

Fabian Göranson
Fabian Göranson är en serieskapare och illustratör som bland annat gett ut en serieversion av August Strindbergs inferno. Under 2021 kommer hans barnböcker  i bokserien Hokus pokus. Fabian är engagerad inom klimatpolitik och i Vi skapar framtiden har han valt att tolka mål nummer 12: Kom och köp!

Matilda Ruta
Bilderbokskonstnären och illustratören Matilda Ruta innehar stol nummer fem i Svenska barnboksakademin. Hon har bland annat skapat barnböckerna om Ninna, och nominerats både till Augustpriset och Elsa Beskow-plaketten. I Vi skapar framtiden har Matilda valt att tolka mål nummer 14: Under ytan.

Kolbeinn Karlsson
Kolbeinn Karlsson är serieskaparen som tecknat serier för bland annat Galago och Hjälp!. Han har gett ut boken Trollkungen och hans konst har prytt Fridhemsplans tunnelbanestation i Stockholm. I Vi skapar framtiden har han valt att tolka mål nummer 15: Vår planet.

 

HAR DU FRÅGOR OM UTSTÄLLNINGEN: 

Anton Hjärtmyr
0733 72 63 55
anton.hjartmyr@varagardar.se