Stora Biodagen

image

Stora Biodagen blir en högtidsstund för alla bioälskare. Söndagen den 18 september blir en folkfest från norr till söder när biografer över hela landet lyfter ridån och tänder projektorn. Alla får möjlighet att avnjuta de senaste filmerna på stora duken för halva priset.

Filmbranschen har nu enat sig om att återuppta den stora biodagen. Söndagen den 18 september. Det är snart 27 år sedan, den 10 september 1995, som branschen genomförde den första Stora Biodagen.Sedan fortsatte det två år till innan det tog stopp. Erbjudandet var hela dygnet – halva priset. Det vill säga visa filmer under hela dygnet (om man ville) för halva ordinarie biljettpris. Och det blev en succé, i synnerhet för landets mindre och medelstora biografer. Ett tillfälle att filmfesta, hitta dragplåster, skapa kringverksamhet, överraskningar, utlottningar, erbjudanden. Och varför inte rabatt i kiosken eller på caféet?!

Biografägare har nu åter möjlighet att ställa till filmfest på biografen under hela dygnet – för halva ordinarie biljettpris. Filmdistributörena debiterar hyra på halva ordinarie biljettpris och nationell samtidigt får den lokala marknadsföringen ett understöd av en nationell marknadsföring i riksmedia och i sociala medier. Material om den Stora Biodagen har funnits att hämta på www.admin.bioguiden.se

Men tiden har varit kort och långt ifrån alla mindre och medelstora biografägare har haft möjlighet att kunna vara med eller till att göra ordentliga förberedelser. Hoppet står nu att det nu blir så pass bra erfarenheter för alla de biografer som är med att den får en fortsättning kommande år, till nytta och nöje för såväl biografägare, distributörer som publik.