Ingen vanlig klubbstuga

image

Orienteringsföreningen OK Nolaskogsarna (OKN) i Örnsköldsvik har uppfört en byggnad för sina behov i nära samarbete med IOGT-NTO-föreningen Höga Nord (Sommarhemmet) som äger marken.

Att kalla det för klubbstuga är alldeles för futtigt i sammanhanget. Det rör sig om en byggnad på hela 115 kvadratmeter för 2,6 miljoner kronor.

- Vi har byggt på ofri grund men dels har vi mycket god personkemi med ledningen för IOGT-NTO-föreningen, dels har vi skrivit kontrakt på 50 år för marken, säger Jan Näslund, som är en av tillskyndarna till samarbetet.

  • Från Sommarhemmet ser vi mycket positivt på projektet, säger Gunnar Eklöf.
  • Vi har haft idén till det här samarbetet sedan 2015–2016 säger båda och gläds över att nu vara framme vid målet.

Byggnaden har nu invigts. Våra Gårdars förbundsstyrelseledamot Eric Forsberg representerade Våra Gårdar och överlämnade en tusenlapp för något kommande kulturarrangemang.

OKN har fina marker för träningar och tävlingar i omgivningarna som ligger strax utanför staden. Att dessutom få möjlighet att bygga omklädningsrum, duschar, bastu och sammanträdeslokal mitt i området för träningsverksamheten på en fantastiskt fint havstomt, betraktas som bingo. Och det är en verkligt rejäl och gedigen byggnad. Den inrymmer stora omklädningsrum på dam- och herrsidan med tillhörande tre duschar till varje, samt en gemensam bastu i mitten för ett 20-tal personer med stora fönster mot havet. Dessutom inryms ett sammanträdes/allrum för ett 30-tal personer. Allt har byggts med hög kvalitet. Duschrummen är till exempel helt kaklade med stengolv för många års användning innan några åtgärder behöver vidtas.

Jan Näslund är bankman till vardags och säger rent allmänt att föreningar inte bör ta lån. Det har OKN inte heller behövt göra.

  • Vi fick ett hyggligt överskott när vi arrangerade O-ringen 2018 med drygt 18 000 deltagare, säger han. Dessutom har vi fått kommunalt anslag och bidag från Riksidrottsförbundet/Sisu. Vi har också 340 medlemmar. En missräkning är att vi inte lyckades få bidrag från vare sig Allmänna arvsfonden eller Boverket. Men vi ser ut att klara ekonomin ändå.

OKN har förutom egna lokaler tillgång till Sommarhemmet där det finns restaurangkök, en stor samlingslokal och sammanträdesrum samt bastu och en scen för sommaraktiviteter.

  • Alla kan nyttja allt här ute, säger Gunnar Eklöf. Vi är mycket glada över samarbetet med orienterarna. Ideologiskt står vi också väldigt nära varandra. Och detsamma kan vi säga om Vardagsrummet, med kristna förtecken, som har sina sommaraktiviteter här och Örnsköldsviks dansförening som har verksamhet i lokalerna i stort sett året runt under normala pandemifria förhållanden.

 

Text & foto: Sven Lindblom

Bildtexter:

Ö-vik bild 1; Det är en vacker byggnad som orienterarna uppfört med utsikt över havet på mark som inte är till salu på en öppen marknad. Till höger ses taket på IOGT-NTO-byggnaden, i dagligt tal Sommarhemmet. Foto: Sven Lindblom

Ö-vik bild 2; Bastun mitt i byggnaden rymmer ett 20-tal personer med fantastiskt fin utsikt över havet granne med Peter ”Foppa” Forsbergs påkostade sommarhus. Från vänster Anette Andersson, Anette Åhlund, Jan Näsström, OKN, och Gunnar Eklöf, IOGT-NTO. Foto: Sven Lindblom.