Vill få ungdomar att engagera sig i film

image

Våra Gårdars filmdagar hölls på Visir Bio i helgen med ett hundratal deltagare från hela landet. Filmkonsulent Lars Gillegård menar att det är en unik satsning för filmbranschen för att få både biografägare och ungdomar att engagera sig i film.

– Vi vill försöka hitta en ingång till ungdomar, försöka få dem att engagera sig, säger Lars Gillegård, filmkonsulent på riksföreningen Våra Gårdar.

Visir Bio i Leksand stod värd för Våra Gårdars filmdagar som genomfördes den 12 till 14 maj. 130 deltagare från 20 biografer i landet kom för att lyssna och låta sig inspireras.

Med konceptet BioNio, vars namn refererar till att skapa bioevent klockan nio på en fredagskväll, hoppas Våra Gårdar att stimulera både biografägare och ungdomar att hitta ett gemensamt engagemang för den lokala bion.

– BioNio kan till exempel innebära att ungdomarna tar över biografen just en fredagkväll. De kanske bara vill samla ett kompisgäng och boka en film just de vill se. Eller så engagerar de sig mer och fixar en popcornkiosk eller varför inte skapar en filmfestival, menar Lars Gillegård.

Föreningen Våra Gårdar är bara en inspirationskälla som pekar ut vissa idéer. Sedan får andra utveckla dem. Lars menar att lokala samarbeten måste växa fram mellan biografer och exempelvis fritidsgårdar, kommuner eller skolor.

Ingela Munter serverade popcorn i den tillfälliga popcornkiosk man byggde i bio Viris foajé.
Ingela Munter serverade popcorn i den tillfälliga popcornkiosk man byggde i bio Viris foajé. Bild: Privat
 

– Det vi har utvecklat nu är ett koncept, det innehåller en mängd olika saker och det var det vi presenterade under filmdagarna,berättar Lars Gillegård.

Lars hoppas att biografägarna också kan se möjligheterna i detta. Om de får ungdomar att engagera sig i att skapa sina egna events så kan det bli ett sätt att rekrytera ungdomar som vill jobba med biografer i framtiden.

Det finns en direkt koppling mellan BioNio och landsorten, där ungdomar behövs allra mest menar Lars.

Journalisten P Tidholm (t.h.) kom för att föreläsa om landsbygden och bland annat biografer som mötesplats.
Journalisten P Tidholm (t.h.) kom för att föreläsa om landsbygden och bland annat biografer som mötesplats. Bild: Privat
 

– På mindre orter behöver man ungdomarna. Det är viktigt att erbjuda dem redskap. Många flyr ju landsorten, det är viktigt att man har chans att flytta tillbaks. Hur får man dem att återvända och berätta att ens uppväxt har varit jäkligt bra?

Han hoppas på att projekt ska dras igång och ser möjligheter både i Orsa, Älvdalen och Leksand.

– I Leksand här har vi Visir Bio centralt. Man är också känd för en verksamhet med Bio Kontrast som är enastående, men den är mest till för 40-plussare. Kan man göra liknande satsning för ungdomar vore det fantastiskt.

 
Publicerad 2017-05-17
LÄS ÄVEN

BioNio

Upp