middle-banner

LiveDokuBio

Våra Gårdar började för några år sedan ett samarbete med dokumentärfilmsproduktionsbolaget Mantaray Film. Tanken var att skapa intresse kring dokumentärfilmen genom att turnera runt med filmen till olika biografer och samtidigt efter varje film ha som ett samtal kring det man sett.

Han tror han är bäst

Den första filmen vi gjorde samarbete kring var Maria Kuhlbergs skildring om sina två morbröder Aldo och Carmine som varit osams med varann sedan barnsben. En stark skildring om hat och försoning som fick fina recensioner i press och media och även visats på SVT. Filmen turnerades runt på ett 50-tal biografer över hela landet. Efter varje filmvisning fanns regissör och/eller producent Stina Gardell på plats för att möta publikens frågor.

Våga minnas

Andra filmen som vi gick ut med blev Våga minnas. Om en våldtäkt som skedde för 25 år sedan. Ewa ställer sig frågan varför har vi aldrig nämnt eller pratat om det som skedde? Det blir en resa tillbaka till Malmö där det hände och samtal med vänner och sin familj. När filmen visades på biograferna åkte Ewa Cederstam ut och mötte publiken. Det blev många och tankeväckande samtal.

Drömmen om Maremma

Den danska regissören Jannik Splidsboel gör en resa till Maremma i Italien för att göra en film om området och människorna.Under sin vistelse upptäcker han att de lokala bönderna står inför stora ekonomiska problem. Några har försökt att undvika konkurs genom att sälja sina hem till stadsbor, men behåller landet för sig själva. Men samma bönder har i hemlighet kommit överens om att hyra ut sina områden till en av världens största solpanelsföretag och därigenom förstöra det lokala området för de som köpt de gamla bondgårdarna.

Plötsligt befinner sig Jannik mitt i eytt lokal krig. Men vem är det egentligen som bär skulden?

Jag ser dig

Vårt nästa samarbete blir filmen om en blind tjejs resa från tidiga tonår till att bli vuxen. Filmen är gjord av Sylvelin Måkestad och beräknas gå upp på biograferna till hösten 2014. Det kommer finnas möjlighet att träffa regissören i samband med filmvisningen. Filmen kommer att stödjas av Svenska Filminstitutets satsning Tillgänglig bio.

 

Vill du veta mer?

Lars Gillegård
08-672 61 56
0733-72 63 56
lars.gillegard@varagardar.se

Publicerad 2014-02-12
LÄS ÄVEN

Mantaray Film

Upp