Bio info juni 2016

utmarkelser

ÅRETS UTMÄRKELSER

På Våra Gårdars Filmdagar i Leksand 27 – 29 maj samlades 140 deltagare från 25 biografer. Två utmärkelser delades ut. Årets Bioprestation gick till Bio Aulan i Mörbylånga. I motiveringen framgår bl.a. att den 20 år gamla Biografföreningen har visat att det går att driva en liten bio framgångsrikt och kreativt med ideella krafter. En verksamhet som har stor potential att utvecklas vidare. För utmärka insatser genom åren gick till Jan Söderström på Rio Bio i Ockelbo. I motiveringen framgår att Jan på många sätt personifierat det tålmodiga och outtröttliga arbete som krävs för att en biograf och dess verksamhet skall få bestående värden i den lokala bygden och en plattform för unga att utvecklas.

Forfilmbilder

FÖRFILM PÅ BIO – Kilafors och Ockelbo

Tänk om en framtida filmpolitik även skulle innefatta en politik för förfilm på biografer. Tänk om man i själva produktionsprocessen av svensk långfilm i även börjar tagga in nya kortfilmer (á 1 – 3 minuter) att visas som förfilmer på landets biografer. Ockelbo och Kilafors är exempel på mindre biografer som tar saken i egna händer.

Kortfilmer som förfilm på bio skulle inte bara skapa mervärde för publiken och stärka biograf­kulturen. Det skulle även stärka talangutvecklingen. Unga filmares filmer får kanske för första gången möta en fysisk biografpublik. Och har man tur blir filmen taggad på en storfilm typ En man som heter Ove. Då handlar det om en miljonpublik. Tala om talang­utveckling! På den gamla analoga tiden var detta kostnadsmässigt mer eller mindre en ekonomisk omöjlighet. Men nu i den digitala åldern är det mer fråga om filmpolitik. För att citera en arbetskollega: Hur svårt kan det vara?

I väntan på detta får vi nöja oss att vissa biografer tar saken i egna händer. Det är inte fy skam. Som BioRio i Ockelbo eller Biografteatern i Kilafors. Thomas Lothström i Kilafors har gjort en tre minuters trailer om hyfs och ordning på bio. Filmen är ämnad för Biografteatern. Men skulle andra intresserade biografägare vilja tagga en liknande trailer klippt och skuren för just sin bio så är Thomas beredd att hjälpa till. Thomas har följande kontakt­uppgifter tfn. 070 – 334 21 79, lothstrom@mac.com     Se trailern till förfilmen här

På Bio Rio i Ockelbo gjorde man en egen trailer för att marknadsföra En man som heter Ove, där Rolf Lassgård engagerades. Se den här. Man har gjort trailern genom ett enkelt verktyg för att skapa presentationer med gratis mallar. För att skapa DCP kan man installera dcp-o-matic som finns att ladda ner från www.dcpomatic.com. Jan sönderström har följande kontaktuppgifter: 070 – 341 35 89, jansod@gav-lenet.se

KilaforsFrån vänster: Daniel Alfredsson, Rick Dugdale och Håkan Karlsson

GALA BLACKWAY I KILAFORS

I helgen var det galapremiär på Biografteatern i Kilafors av filmen Blackway (Go with me), med Anthony Hopkins, Julia Stiles och Ray Liotta i huvudrollerna. Till galan anlände bl.a. filmens regissör Daniel Alfredsson och dess producent Rick Dugdale. Varför gala Kilafors? Jo, en av landets främsta filmklippare Håkan Karlsson bor och verkar där. I en gammal skola strax utanför Kilafors post producerar Håkan och hans kollegor många stora svenska filmer (bl.a. Milleniumfilmerna) men även en och annan internationell som t.ex. Blackway. Blackway är en thriller som utspelar sig i en kanadensisk ort. Liknande den i Kilafors. Det är inte första gången som Håkan lägger sina galapremiärer på Biografteatern. Samarbetet med biografföreningen som driver biografen är mångårigt. Läs vidare på Hela Hälsingland , Facebook och se trailern.

Filmpolitik

NY STATLIG FILMPOLITIK FASTSTÄLLD

Det har under många år, ja sedan 1963, mer eller mindre funnits en samsyn om den svenska filmen inom politiken, över partigränser och partiblock. Så är det inte riktigt längre. När regeringen förra året, genom en artikel i DN den 8 maj, sade upp det 52 åriga filmavtalet, var det utan förankring hos vare sig kulturutskott eller filmavtalets parter. En ny filmpolitisk era kan skönjas. Den saltsjöbadsanda, som präglat svensk filmpolitik sedan 1963, det vill säga att branschaktörer och stat i en förhandlingsprocess kommer överens är nu ett minne blott. Det får konsekvenser.

Den filmpolitik som riksdagen nu beslutat om består av två huvudsakliga delar som debatt och remissvar kretsat kring. Dels skall filmpolitiken bli helstatlig, vilket många haft invändningar emot (även fast det funnits många argument att införa en sådan). Dels skall finansi­eringen av filmpolitiken huvudsakligen ske genom den omdebatterade moms­höjningen, vilket i princip nog bara Finansdepartementet tyckt varit bra. Kultur­departe­mentet ser antagligen momshöjningen som ett ”nödvändigt ont” för att få igenom en helstatlig filmpolitik utan att det skall kosta staten något. Biografen tillmätts nu en filmpolitisk finansiell betydelse den aldrig tidigare haft. På ett olyckligt sätt. Mindre biografer ställs mot varandra. Momsbefriade föreningsdrivna biografer drabbas inte alls, däremot momsregistrerade föreningsdrivna biografer, liksom avgiftspliktiga privata och kommunalt drivna biografer. Ett biografstöd under tre år för mindre momshöjdsdrabbade biografer har skapats, inte som en kompensation utan för att milda effekterna av en momshöjning. Kallt räknar man med att momshöjningen skall finansieras med ett höjt biljettpris, utan att riktigt ha koll på vilka effekter det kan ha på publikresponsen. Internationellt sett är erfarenheterna av momshöjningar dåliga. Om publiken sviker för mycket så undermineras filmpolitikens finansiering samtidigt som priskänsliga filmer riskerar att tappa publik. Med andra ord ett fattigare publikutbud. Detta var en anledning varför Riksföreningen Biograferna i höstas skrev ett brev till Kulturutskottet där vi påpekade att en offensiv resursstark framtida filmpolitik ”kräver en bred politisk samsyn över block- och partigränser men även bland filmbranschens aktörer”.

Riksdagen klubbade förra veckan igenom regeringens förslag till en helstatlig filmpolitik. Men inte utan kritik. På initiativ från Kulturutskottet beslöt riksdagen att göra sju s.k. tillkänna­givanden (riktade uppmaningar till regeringen) för den fortsatta processen med den nya filmpolitiken. Utskottet var dock inte eniga om fyra av tillkännagivanden, social­demokrater och miljöpartister reserverade sig. Läs mer här.

forsta

NÅGON GÅNG SKALL VARA DEN FÖRSTA

För första gången i filmhistorien får vi i bifogade filmklipp följa ett nyfiket försök till hårklipp med en drönare. Det kan få efterföljare. Vad kan detta klipp säga om samtiden? Något om att inget yrke går säkert för teknik­optimister, inte ens frisörens. När kommer drönare ta över och rationalisera i svensk filmproduktion? Se drönare som frisör!

Toa

EN TOASKYLT FÖR HEN

Mångåriga etableringschefen på SF Bio Mats Kullander har nyligen gått i pension, efter ett 50 årigt värv i filmbranschen. Mats har blivit något av den svenska biografers nestor. Han kan inte bara biografhistorien på sina tio fingrar utan även skåda framtid. Mats har nyligen uppfunnit en toalett­skylt för hen för biografbruk. Ett initiativ som på sikt göra biografernas toalettköer mer jämlika. Läs mer om toaskylten.

(Pictured) DORY. ©2013 Disney•Pixar. All Rights Reserved.

(Pictured) DORY. ©2013 Disney•Pixar. All Rights Reserved.

SOMMARFILMER I 3D

Sedan flera år tillbaka bjuder sommaren på premiärer, dock är det skralt med svenska filmer i år, men ändå en hel del svenska inslag. Det är mycket uppföljare, väldigt mycket amerikanskt och det mesta även i 3D.

Den 29 juni är det premiär på uppföljaren till Independence day. För femte gången i ordningen rullar en ny version av Ice Age ut på landets biografer, denna gång med namnet Scratattack (premiär 8 juli).  Snart får vi veta hur Alexander Skarsgård uppträder i djungeln som liansvingare i Legenden om Tarzan (premiär den 13 juli). Kollektivet av Thomas Vinterberg har premiär den 15 juli. Åter igen en uppföljare i rymdgenren; Star Trek Beyond (premiär 22 juli). Ghostbusters som är en remake har premiär samma helg. Den 29 juli har ännu en ny Jason Bourne premiär med Matt Damon och Alicia Vikander. I augusti­skymningen kommer Sucide Squad med Joel Kinnaman som en av hjältarna i form av Rick Flag (premiär 3 augusti). Filmen Lights Out är ingen film för mörkrädda men perfekt i en mörklagd bio för dom ljuskygga. Premiär den 12 augusti med svensken David F. Sandberg i registolen. Ännu en uppföljare, inte Hitta Nemo utan Hitta Doris, som har premiär 26 augusti. 21 år efter mordet på John Hron i Kungälv är det premiär den 29 juli på filmen om honom.

ac0804eb-74a7-45c1-bba0-0b315f9bf7c4

KLASSIKER PÅ NONSTOP

Distributören NonStopEntertainment har startat en satsning på utländska klassiker under namnet Timeless. Där möter man filmskapare som Kieslowski, Fassbinder, Scola, Almôdavar, Greenway och 20 andra stora regissörer i deras bästa filmer. Det är filmer som kan bokas på öppna biografvisningar/Bio Kontrast, lokala filmfestivaler, men även till slutna visningar typ Filmstudio eller för skolbio. Läs vidare på deras hemsida. Det blir ett utmärkt komplement till det svenska klassiker utbud som nu växer fram och erbjuds biograferna via det så kallade filmarvet.

Smattgott

SMÅTT OCH GOTT

En gång i tiden, för länge sedan, var landet mer eller mindre tapetserat av biografer, så även i Stockholm. Gå in och ta del i den kavalkad av gamla singel biografer som numera är affärer, gym, teatrar och second hand butiker. Läs mer här.

Stockholms stad kommer nu att erbjuda aktörer stöd för att nyetablera oberoende biografer i Stockholm, och då särskilt i Stockholms innerstad. Bra kommunalt initiativ! Läs mer här.

 Folkets Bio öppnar nytt i Luleå i september. Det gäller biografen Royal med två salonger som Folkets Bio få ta över 3 dagar i veckan, efter förhandlingar med lokalägaren SF Bio och kommunen. Läs mer här.

Vi kan inte undgå att nämna filmbranschens största mediedebatt den senaste månaden. Det handlar om landets största produktionsbolag SF studios och dess eskapader i Cannes, med efterföljande kritik kring dess produktionskostnader. En kritik som framförts av regionala produktionscentra i landets. Det utmynnade i att delar av ledningen fått gå med dess vd Jonas Fors i spetsen. Läs mer här.